Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LH

...debata je možná navenek kultivvaná, ale pokud se podíváte na některé příspěvky, tak jsou horší, než kdyby byly plné vulgarit...bláboly o dostupnosti bydlení pro všechny -  asi proto tolik mladých rodin bydlelo u rodičů, případně s rodiči u prarodičů...ale to je celkem podružné...nebo "cikáni pracovali" - ano, stejně jako většina ostatních, kteří předstírali, že pracují, a stát předstíral, že je platí.. ale také dostávali třeba poukázky na oblečení - o tom málokdo ví...ovšem nejhorší bylo to, že za období normalizace  člověk mluvil a choval se jinak doma a jinak na veřejnosti, to si snad pamatuje každý, kdo v té době žil...následky cítíme dodnes...fungovalo to asi tak, že "LID nadšeně budoval socialismus a kráčel mílovými kroky ke komunismu, ale LIDI na to káleli (napsal bych to jinak, ale asi by to neprošlo)..."...takové detaily, jako kdo mohl studovat, cestovat , co jste dostal v obchodě atd. ani zmiňovat nebudu...díkybohu, že ta doba je pryč a že ti, kteří to hlavně mají na triku, se stávají zákazníky krematorií...a pokud se někomu po těch časech tak moc stýská, tak pořád má šanci odcestovat do nějakého socialistického skanzenu...

3 1
možnosti
Foto

Chtěla bych všem poděkovat za velice kultivovanou a podmětnou diskuzi k mému blogu. Minimálně já mám teď z čeho čerpat a možnost tak zamyslet se nad jednotlivými příspěvky. Všechny v sobě nesou kus osoby, která v dané době zažila věci po svém a kteou to pochopitelně ovlivnilo a píše tedy tak, jak píše. Děkuji. Jsem ráda, že to jde i takto slušně a hodnotně ;-).Krásný den :-)R^

3 0
možnosti
Foto

Tak před rokem 1989 byla hlavně vymahatelnost práva v kriminální oblasti.

Neexistovalo, aby někdo někoho podvodným způsobem připravil o střechu nad hlavou, což je nyní zcela běžné, neexistovalo, aby se člověk z existenčních důvodů dostal pod most.

I dostupnost bydlení pro mladé lidi byla lepší. Družstevní byty byly dostupné takřka pro každého.

Toto píše člověk, který před rokem 1989 prožil dětství i mládí a založil rodinu. Nyní se mám tak dobře, jak se mi před rokem 1989 ani nesnilo, takže bych měl po komunistech pouze plivat a chválit současný režim, ale jaksi nemohu. Navíc jsem poznal řadu komunistů, kterých jsem si vážil, oproti těm, kteří na komunisty pouze nadávali, ale morálně jim nesahali ani po kotníky.

3 6
možnosti
JM

J12i72r40i 35M37a58l53i24n90a

30. 7. 2014 15:03

No, ja byl coby mlady clovek 10 let v bytovem druzstvu a bylo me receno ze si na byt jeste aspon dalsich 10 let pockam……

Vetsina lidi se ma dnes stejne jako vy mnohem lepe nez za komunistu. A to nejen materialne, ale hlavne po strance obcanskych svobod. Ja vam k tomu, ze se mate mnohem lepe gratuluji.

Pokud vas presto neco nuti cele dny sedet u pocitace a zastavat se komunistu, mel byste navstivit lekare…...

5 1
možnosti
RM

Je mnoho věcí, které se za komunisté řešily lépe: cikáni pracovali. Museli. Nikdo neřešil, jestli říkají Cikáni nebo Romové. Mnozí z nich byli líní, ale podobně líní byli také povahově podobní necikáni.

Druhou důležitou věcí, která "fungovala", byl "bankovní sektor". Byl tak omezen, jak to jen šlo. Což považuji za velmi rozumné. Akorát se tomu nedalo říkat bankovnictví. :-)

Nakonec Líbye zahynula jenom proto, že nechtěla západní lichvářské bankovnictví. A z toho bychom se měli důrazně poučit. Líbyi zabila vlastní měna a lichvařská nenažranost US a EU.

Rozumnou cestou je arabský bankovní systém, kde není rpostor pro lichvu. Nakonec Arabové měli vyspělou civilizaci, v době, kdy Evropani lezli po stromech a bílí Američani a Afroameričani vůbec neexistovali.

Všechno ostatní, co komunisté dělali, bylo špatně. Pouze nadbytečná přidaná hodnota dokáže generovat konkurenci, kvalitu a zodpovědnost. Neadresní daňový systém, to vše je špatně.

0 0
možnosti
Foto

J34a57n43a 73M73a78j88o11v38á

30. 7. 2014 15:45

Mne vlastně napadá jediná lépe řešená věc - a to propojení vzdělávání a podniků. To dneska chybí. I když...vlastně nevím, jestli by to v dnešní společnosti vůbec mohlo fungovat - firmy se stěhují, mění náplně, snad nikdo dnes nefunguje dvacet let stejně.

Jinak toho moc lepšího nevidím. Jen se nám možná ztrácejí ty dobré cesty v celé škále možných cest.

1 0
možnosti
BD

Většina lidí nechválí eru komunismu u nás. Poukazuje jen na věci, které se řešili lépe. A to je něco úplně jiného. Moje rodina i já osobně jsem si zažil své. A stejně vidím mnohé, co tehdejší režim dělal dokonaleji.Otázku - co to bylo - může položit jenom člověk,který neví, jak dříve cokoliv fungovalo. 99% lidí nechce vrátit dřívější pořádky a mnoho lidí si uvědomuje, že to vlastně ani nejde. Je jiná doba - předehra té lepší.

4 0
možnosti
PV

Je paráda číst tuhle diskuzi, zatím tu úroveň nezpochybňuje ani místní letka, vidím velmi podobné názory s mými, i vy jste to napsal dobřeR^. Dík za to, že takoví lidé u nás žijí, začínal jsem zoufat...:-)

1 1
možnosti
KD

Do roku 1968 byla nase zivotni uroven srovnatelna s Rakouskem a Zap. Nemeckem, problem byly byty stejne jako na Zapade a take nedostatecne moznosti cestovsni za hranice, coz vetsine lidi nevadilo. Ve spolecnosti probihslo velke uvolneni a sedesata leta lze oznacit celkove za nejlepsi v historii Ceskoslovenska !Po roce 1968, kdy se do

o funkci dostalo mnoho karieristu, prineslo pouze jednostranny hospodarsky rozvoj a malo se reagovalo na skutecnost, ze lidem rostli vydelky, ale casto se nedostavalo kvalitni zbozi. Ale podarilo se vyresit pomerne solidne nedostatek bytu, z toho se zije dodnes a take byli silne podporovany mlade rodiny s detmi - novomanzelske pujcky s odpisy podle poctu deti a nenavratne pujcky jak na stavbu bytu a rodinych domku, podnikove, statni az do vyse 400 000 Kcs. Karieriste zustali v politice i po roce 1989 - treba Dlouhy, Tlusty, Necas...

2 2
možnosti
RM

Když se podíváme s odstupem na rok 1989, vidíme, že převrat byl naplánován velmi přesně. Havel a spol. na začátku vůbec nevěděli, která bije. Vůbec netušili, co se 17.11.1989 děje. Kromě estébáků a těch, kteří celou akci připravili, to nevěděl nikdo. Dneska je zřejmé, jak to fungovalo. Disidenti byli použiti jako "vedoucí revoluční síla", ale ve skutečnosti jako štít k moci nastoupil Prognostický ústav a svazácké organizace. Langr, Nečas, Ulčák, jeden svazácký funkcionář vedle druhého. To byla záloha KSČ.

Prvním skutečně posazeným předsedou vlády byl komunista Marián Čalfa. Ministrem vnitr, který zametl stopy po aktivitách, byl lidovecký konfident Sachr. A tak dále. To nebyla revoluce, byl to sranda převrat a bude nás to bolet ještě dlouho.

V ČSR komunisté jako ve druhém státě po SSSR nejvíce zlikvidovali soukromé podnikání. Přesto tato republika dokázala něco vyrábět. Znamená to, že měla a má hodně chytrých lidí, kteří mají právo být nespokojeni s tím, jak to tady bolševici dál vedou.

5 0
možnosti
PV

Nedivte se, že vzpomínají na ten bývalý život v tzv. koncentráku. Dám jeden příklad, nebude to o politice, ta mladého člověka dle vaši teze nezajímá, ale kdo chce, ten porozumí:

Zaměstnavatel mi dal byt 3 + 1 (dnes se tomu s vervou říká králíkárny, přesto se prodávají za milióny), já zaplatil 30 000,-. Musel !!! - jak kruté - jsem se zavázat, že v podniku odpracuji 10 let (co by za to dnešní mladí dali). Kolega z práce si postavil domek, splátky 420,- měsíčně, asi desetina platu. To bylo bydlení. Zkuste si to převést na dnešní dobu.

7 0
možnosti
RM

Ano, přesně takto to lidé porovnávají. Srovnávají, co je nebo bylo pro ně lepší.

3 0
možnosti
KD

Par titulku z dnesnich novin, ktere neco vypovidaji o soucasnem rezimu- Realitky mazane pripravuji seniory o byty v privatizaci, K soudu miri tri expolitici za pulmiliardovy danovy unik, Vrchni soud resi kauzu rozsahlych zpronever, Dedictvi po Czerninove se zrejme vydava neopravnene, obvineny dve urednice, Obet poznala lupice v davu fanousku !!

4 0
možnosti
PV

A to jste napsal moc hezky:-)

2 0
možnosti
RM

Náš současný svět je pln podvodů a zlodějiny. A současný stát okrádá běžné poctivé občany minimálně stejně jako ten první komunistický. A nechrání běžné občany a chrání zloděje. Paradoxní je to, že největšími zloději jsou bývalí komunisté. Např. komunista Dlouhý reprezentuje jednu z nejvíce podvádějících bank na světě.

Nefunguje justice, starší lidé jsou ničeni exekutorskými bandami za dluhy, které si přivodili neznalostí, nebo byl na nich spáchán podvod. Nemají zastání a místo klidného stáří  možnosti pobírat důchod, na který po celý život museli státu platit, mnozí žijí z ruky do huby. A když si chtějí přivydělat, stát s nima jedná jako s onucí a pokouší se je okrást.

Většina ze starších lidí se může vykašlat na svobodu cestovat kamkoliv, když si to vlastně ani nemohou dovolit a jsou odkázání na důchodovou almužnu. Potřebují žít slušně tady a cítí, že místo klidného stáří musí být neustále ve střehu před zloději všeho druhu.

Tento stát své slušné občany nechrání, okrádá je, buzeruje a není pro ně reprezentantem ochrany a svobody. pro mnoho lidí je proto alternativa minulého režimu lepší než ta současná. A důvod je skryt v jediné větě: nejsme jako oni. Komunistické zlo nebylo potrestáno, ale převzalo moc a vládne nám dosud.

3 4
možnosti

A58n60n61a 35Č56e81r26n20á

30. 7. 2014 9:05

"Tento stát své slušné občany nechrání, okrádá je, buzeruje a není pro ně reprezentantem ochrany a svobody. pro mnoho lidí je proto alternativa minulého režimu lepší než ta současná." - proto je pro mnoho lidí lepší, když je komunistický režim i umučí a zavraždí. Pochopitelně. ;-DRv

1 3
možnosti
JG

Hezká neagresivní úvahaR^ a tomu odpovídá i vcelku kultivovaná a zajímavá diskuze:-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS