Klára Hájek Velinská

Pane prezidente, děkujeme, odejděte…..nebo ne?

17. 11. 2014 20:35:24
Tak se nám s dnešním svátečním dnem sešel lid, tedy vlastně jen část lidu, aby dal najevo svůj nesouhlas s naším panem prezidentem. Vystavují červené karty, vystavují účet a volají po jeho abdikaci.

Nedá mi, než se zamyslet nad konáním a myšlenkami těchto lidí, kteří dnes vyšli do ulic.

Kdo jsou a odkud jsou?

Jsou to stále ti samí, kteří našeho pana prezidenta volili a v návaznosti na jeho minulé činy se cítí být zklamaní a podvedení, nebo jsou to již nám známí „pravdoláskaři“?

Osobně nevím, neznám je a těžko soudit. Co ale dokáži posoudit a snad i soudit z pohledu jednoho občana této republiky, je chování našeho lidu. Příjde mi stále se dokola opakující a stále stejně zmatené.

Včem? Po jednom voláme a pak volíme, nebo i dost z nás - NEVOLÍME.

Po volbě si stěžujeme a pro změnu po krátké době odvoláváme.

Když se zamyslíte, tak nic u nás nepřežije déle než rok a názory měníme jak „ponožky“...

Přirovnala bych to k situaci, kdy ráno vstanete a dostaneme-li v práci výpověď, jsme extrémně prosociální, neboť od dnešního dne nemáme za co ty naše holátka živit – náhle jsou sociální dávky ták důležité, to životní minimum jakbysmet a nemluvě o minimální mzdě, výši podpory a záchranné síti vůbec..

Jedeme-li ale zrovna výtahem života nahoru, tedy daří se nám v podnikání, práci a podobně,zaměstnavatel nám měsíčně na účet odesílá pravidelnou slušnou rentu, voláme po pravicovějším jednání a o sociálních dávkách a jiné pomoci nechceme ani slyšet.

Dobře, budu přesnější.

Neustále čekáme na někoho, kdo nám přinese zázrak v souladu s našimi momentálními pocity a potřebami. Nehledíme do daleké budoucnosti (samozřejmě tím neříkám, že všichni!).

A tak volíme ty politiky, kteří jsou ochotni zázrak slíbit, třeba i dva, bez ohledu na to, zda je to v dané situaci reálné. Po roce zjistíme, že politik, který byl ochoten slíbit nesplnitelný zázrak, ne jenom, že zázrak neučinil, ale dokonce pokračuje dál ve své rétorice, opět jen ve jménu svého prospěchu, jen tím potěšeným již není nepotřebný volič, ale volený sám.

A teď pojďme přímo k našemu panu prezidentovi.

Vždyť on vlastně nikdy nelhal, protože tím, že neříkal úplnou pravdu a choval se nekulturně k určitým lidem dle své aktuální potřeby před volbami, tak pokračováním téhož po volbách vlastně prokazuje svým voličům konzistenci svého chování. Pokud si dobře pamatuji na diskuze - tak to byl jeden z důvodů jeho zvolení. Proč jej tedy odvolávat?

Pokud si zvolím sobeckého hulváta, volím si ho s vědomím, že až mne nebude potřebovat, bude se i ke mne chovat, jako sobecký hulvát.

A navíc, máme tu rozcestník. Rozcestník na lidi, kteří jej volili, nevolili a kteří k volbám vůbec nešli.

Pokud tu dnes demonstrují Ti, kteří nešli k volbám, tak z mého pohledu demonstrují hlavně proti své sobecké (ale demokratické) lhostejnosti k tomu, co s námi všemi bude. Demokraticky se rozhodli k volbě nejít a teď by rádi vrátili něco, co vrátit nelze, protože ON byl opravdu demokraticky zvolen. Měli by tedy své rozhodnutí respektovat a počkat do dalšího volebního období, kde budou mít možnost své rozhodnutí NEVOLIT přehodnotit.

Pokud dnes demonstrují Ti, kteří jej volili, ale jsou zklamaní, měli by mít jistou míru sebereflexe a rozumu. Demonstrují proti vlastní krátkozrakosti, se kterou ZNOVU skočili někomu na špek. Na jednu stranu jediná cesta nápravy, na druhou stranu by si měli uvědomit, že ale volili, aby dali prostor (a to i časový) volenému, aby dokázal, že to, co měl ve svém programu, vykonal. A to se za rok, buďme upřímní, opravdu zvládnout nedá.

V neposlední řadě tu máme demonstrující, kteří jej nevolili, projevují svůj názor a je určitě skvělé, že se nemusejí bát jej projevit! Ti jediní dnes z mého pohledu mají právo demonstrace, i když mi tu chybí respekt k demoracii, která řekla, že prezidentem je on.

Ale dost možná je vše podstatně jednodušší.

Možná jen již příliš mnoho lidí nesouhlasí s tím, jakým způsobem nás všechny náš prezident prezentuje a zastupuje.

Proč? Třeba protože takový nejsme, nebo alespoň být nechceme.

Možná jen dokonce chceme, aby se nám z orbity sebestředného pomstychtivého hulváta vrátil zpět rozvážný autor bonmotů, který respektuje své voliče. I takový byl ON.

Co chci říci závěrem?

Pane prezidente: nemyslím si, že by cílem demonstrantů - voličů, bylo Vám nahnat strach, jak jste se dnes nechal slyšet. Ti lidé by slyšet určitě být měli.Ale to, v co oni doufají, je skutečnost, kdy nejen že prezident nemá strach, ale též netrpí nedoslýchavostí a uvědomuje si proč a s jakou vírou byl zvolen.

A vzkaz pro nás?

Doufejme tedy, že Ti, kteří k volbám nešli, s dnešní demonstrací pochopili důležitost demokracie, která je pevně spojena s potřebou volby, aby tyto demonstrace být nemusely. Jen tak budou volby reflektovat skutečný postoj národa českého a jen tak, snad jednou, nebudeme chtít donekonečna měnit ty ponožky.

P.S. Autorka pana prezidenta nevolila, volila jinou volbu, ale respektuje demokratické rozhodnutí většiny a chce, aby český národ byl konečně vnímán jako ten, s pevnými postoji a nozory.

krásný večer

Autor: Klára Hájek Velinská | karma: 21.44 | přečteno: 1871 ×
Poslední články autora