Porody na "scestí"

V poslední době se množí blogy a obsáhlé diskuze, týkajících se dvou extrémních názorů o porodech doma a porodech v porodnici. Nedá mi to, abych na ně nereagovala (a přiznám se, že impulzem mi byl jeden dnešní blog) a tak píši i já, sama za sebe, svůj postoj k této kontroverzní otázce.

Většina příspěvků, na které jsem narazila, je černobílá. Jakoby o dané věci diskutovali fanatičtí zastánci z jedné, nebo druhé strany. Jakoby se předháněli v tom, kdo má tu svoji pravu. Jakoby pořádali svoutěž....Připadá mi to stejné a komické, jako kdyby se vedly bouřlivé diskuze o tom, zda nemoci a poranění raději léčit chladem, nebo teplem.

Nebezpečí, které v těchto článcích, blozích a diskuzích zaznívá, nebo alespoň já vnímám, spočívá v tom, že tak jak nám přijde absurdní léčit teplem úpal a nikdo o tom nediskutuje, tak na druhé straně prvorodičky s rizikovým těhotenstvím nadšeně vítají popisy bezbolestných domácích porodů.

Vezměme rozum do hrsti.

Domácí porody jsou často inzerovány pomocí stejných marketingových fíglů, jako řasenky Maybeline: podprahové sdělení řasenky Maybeline zní „kupte si tuto řasenku, zmizí Vám vrásky a budete štíhlá“. Stejně tak popisy domácích porodů navozují pocit „roďte doma bez lékařské pomoci a porod bude bezbolestný a bezproblémový či přímo „orgasmický““, „kdo rodí v nemocnici, rodí bolestivě císařským řezem“. Ano, je to nesmysl.

Naopak zastánci a zastánkyně porodu v nemocnicích, někdy až fanaticky, prosazují názor, že těhotenství znamená pro ženu velmi těžkou a obtížně léčitelnou chorobu, která se bez lékařské pomoci a léčbě v nemocnici neobejde. Jejich názory často stresují prvorodičky, ty díky tomu následně berou porod ne jako radostnou událost, ale málem jako smrtelný chirurgický zákrok. Víme, že tomu tak není a i toto je nesmysl.

Pravda bude, jak už to tak bývá, nekde uprostřed.

Jsem vděčná za to, že si dnes žena může svobodně vybrat mezi porodem v nemocnici, nebo v domácím prostředí – je to otázka jen a jen naší svobodné vůle a zároveň, nebo spíše především, jeden z klíčových projevů vysoké odpovědnosti za sebe a své dítě.

Tato svoboda je přeci nerozdělitelně spojena s velikou zodpovědností. Většina z nás, s největší pravděpodobností, odsuzuje chování lidí, kteří nechají své dítě umřít, protože zamezí transfúzi krve. Ale stejně tak bychom měli chápat i to, že nesprávný výběr způsobu porodu ohrožuje matku i dítě. A tím není míněno jednostranné rozhodnutí rodit v nemocnici, protože i psychický stav při porodu vytváří důležitou složku jeho průběhu a přímo ovlivňuje i dítě.

Co jsem tím vlastně chtěla říci.

Milé prvorodičky. Porod doma Vás nezbaví bolestí a porod v nemocnici nemusí nutně znamenat výhru. Záleží na každé jednotlivé situaci a možných komplikacích při porodu. Doporučuji si dopředu uvědomit a pečlivě promyslet veškerá rizika a přínosy obou možností ve Vaší konkrétní situaci. Pak máte šanci učinit to správné rozhodnutí. Rozhodně se nenechte zlákat jednoduchými argumenty obou stran, ale stejně pečlivě, jako se po dobu oněch devíti měsíců staráte o sebe a své dítě, tak stejně pečlivě a dlouho shánějte informace, respektujte svůj zdravotní stav v době těhotenství a rozvažujte. Nezapomeňte vzít v potaz porodnice, které nabízejí určitý mezistupeň mezi nemocničním prostředím a domácím, včetně porodu např. do vody.

Přeji Vám všem šťastný výběr a hlavně vnitřní jistotu a klid při porodu, která je daná i tím, že si budete vědomy toho, že pro výběr správného postupu jste udělala maximum.

Krásný večer :-).

Autor: Klára Hájek Velinská | úterý 29.7.2014 21:47 | karma článku: 9,11 | přečteno: 605x
  • Další články autora

Klára Hájek Velinská

Sami sobě otrokem?

5.8.2014 v 19:16 | Karma: 12,50

Klára Hájek Velinská

Válka, kterou nevidíte

29.5.2014 v 19:50 | Karma: 24,51

Klára Hájek Velinská

Život bez televize

10.4.2014 v 20:42 | Karma: 21,78
  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1497x
Nadšená cestovatelka a blogerka. Mým snem je být digitální nomád, neboť svoboda cestování ve spojení s karavaningem je pro mě životní "cesta i cíl". Jsem zároveň autorka karavanistických blogů na "Klárinka Cestuje".

Seznam rubrik