Klára Hájek Velinská

Ruská sauna, diskotéka s laser show v termálech a 16 super tobogánů

12. 09. 2017 16:18:00
Letošního roku jsme se vydali do dalších termálních lázní a aquaparku v Německu. Jaké to tam bylo a zda stojí za návštěvu se můžete dočíst v mém příspěvku.

Tyto termální lázně se nacházejí nedaleko Norimberku. Na první pohled nás uchvátila jejich nabídka, která ihned o sobě dávala vědět, že jak děti, tak my dospělí si to parádně užijeme. Děti byly nadšeny zejména z 16ti různě složitých tobogánů, večerní laser show v bazénu a my zase z krásné saunovací vesničky se saunami,které nejsou úplně všude.

Přístup a pohybování se v parku:

Tyto termály jsou organizačně trochu jiné, než jsme byli doposud zvyklí. Nejsou zde žádné "hodinky", které Vám řeknou číslo skříňky, či si na ně můžete, do předem dané výše eur, utrácet v místní restauraci či fast food. Proto se připravte na následující: po zaplacení vstupu jdete ke skříňkám, kam vložíte svou vstupní papírovou kartu a tím se Vám uvolní i klíč k zámku (tuto kartu budete potřebovat i při odchodu pro průchod turniketem). Skříňky si můžete zvolit dle libosti - nejsou předem určené. V případě, že chcete utrácet, je třeba mít u sebe hotovost - pozor! karty neberou!. Pro úschovu hotovosti máte přímo v termálech určeny malé trezorové skříňky, do kterých "hodíte" 1 eur a poté se skříňka zamkne a vy získáte klíč. Euro je vratné. Zbytek je už stejný, jako kdekoliv jinde - tzn. co navštívíte je na Vás.

Pokud mám popsat část zábavní a termální, tak lázně jsou laděny do "polodrahokamové" atmosféry. Všude, kam se podíváte, jsou postaveny, vystaveny a někdy až kýčovitě propagovány geody ametistu, růženínové kameny či solné lampy. Pokud trochu více rozumíte tomuto segmentu, musíte to brát s úsměvem, protože víte, že ve vystavených kouscích se reálně hodnota neschovává, ale kdo by to v tak hezkých termálech řešil ;-).

Rozdělení termálních lázní

Po vystoupání schodů nahoru (od šaten) se ocitnete ve vstupní "hale", kde je fast food restaurace a také "rozcestník" do dalších částí termálů a aquaparku.

Doleva je část pro děti - tobogány, sportovní bazén se skokánky a lekcemi potápění, "pláž" (kobercová) s infra zářiči pro opalování, bazén s umělým vlnobitím (kde od 20-21.00hod probíhá diskotéka s laser show), venkovní stojící řeka se čtyřmi výřivkami o teplotě 38° a venkovní bazén včetně písku a atrakcí pro děti.

Uprostřed máte možnost vstoupit do saunového světa (za příplatek 5eur/den a mohou i děti!).

Napravo je vstup do termální části, kde najdete tři termální bazény různých velikostí, teplota cca 38 stupňů, a nějakou tu vířivku.

Bazénová část

Musím říci, že tyto termální lázně jsou nejteplejšími lázněmi, kde jsme byli. Po celý den je tam opravdu hodně teplo. Na můj vkus bych řekla až moc. Pro děti je to však dobře, neprochladnou a mohou se tak koupat celý den bez Vaší obavy z nastydnutí.

Bazén s umělým vlnobitím (32°) má také nafukovací atrakci, kde si mohou Vaše děti pořádně zařádit. Kousek od tohoto bazénu neleznete i dětský koutek s brouzdalištěm.

Pokud půjdete ke sportovnímu bazénu (29°), pro zábavu jsou zde dva skokánky. Jeden nižší a druhý vysoký, cca 3-4m. Tento bazén je rozdělen na dvě části - na kondiční plavání a pro běžné uživatele bazénu.

Od tohoto bazénu se dostanete k tobogánům, které jsou otevřeny od 10 do 22.00hod. Na první pohled to vypadá, že jsou tam jen čtyři (vidíte právě tento počet výjezdů), ale zdání klame. Pokud se vydáte po levé straně směrem dozadu, utečete před pirátem, který na Vás pravidelně stříká vodou, dostanete se k největší tobogánové části, která opravdu stojí za to. Neuvěřitelný počet 16ti tobogánů různých složitostí Vás a Vaše děti nenechá vydechnout.

Skoro všechny tobogány jsou rourovité a jejich průměr či sklon a zatáčky se různí. Vstupy do tobogánů jsou z jednotlivých pater. My jsme napočítali celkem tři patra.

Pokud nemáte strach z výšek, tak v nejvyšším patře můžete projít tzv. "sky walk" proskleným tunelem. Ten je u nejdelších a také nejprudších tobogánů, na kterých jste kdy jezdili. Zážitek je to neuvěřitelný. Malé děti na ně samozřejmě přístup nemají. U každého tobogánu je vždy cedulka, která Vás informuje o jeho obtížnosti, váze a věku, které jsou pro daný tobogán přípustní. Nejšílenější je asi Pegasus II.

Venkovní část je rozdělena na zábavní pro malé děti (pískoviště, trampolíny, houpačky,...) a vodní (bazén s divokou řekou 29°).

Termální část

V termální části je vystaveno hodně "krystalů", geod atp., jejich cílem je vyvolat pohodový a příjemný dojem. V této části již tolik dětí není. Naleznete zde dva menší bazény (35°a 36°). První nese název ametystový a druhý achátový. Mezi těmito dvěma bazény naleznete "kristal" masážní bazén, ve kterém večer probíhají terapie pod dohledem "animátorů". V tyto hodiny sem již děti nesmí. Dále je zde venkovní bazén s malou zahradou (34°), parní aroma sauna a vchod do fitness části.

Saunový svět

Tento saunový svět nám příjde nejlepší, ve kterém jsme doposud byli. Vzhledem k tomu, že sauny a vůbec klidné prostředí s FKK pohybem máme rádi a jsme na něj trochu nároční, tak toto splnilo opravdu všechna naše očekávání. Našich standardních 12 hodin v saunovém světě bylo opravdu plné relaxu, pohody a klidu.

Jak to v saunovém světě vypadá

Po vstupu do tohoto světa (jako identifikátor Vám slouží papírový pásek na ruce, který obdržíte na recepci při placení vstupného) je hned po pravé straně solný bazén s teplotou 38° a 12% soli. V tomto bazénu (je v přítmí) probíhají v určitých časech terapie tibetskými mísami. Vy si lehnete do bazénu, zavřete oči a přítomný pán na ty mísy "hraje". Velmi příjemné.

Za tímto bazénem je umístěna nahřívací místnost ("Osmanicher Haman"), kde mj. probíhají i masáže (na objednávku). O kus dále je vymezena dámská část saun. V této části naleznete aromasaunu, páru, relaxační lehátka a malou uzavřenou zahradu na opalování.

Poté se už pomalu blížíte k hlavní vnitřní části. Projdete kolem růžové sauny (60°), odkládacích poliček a před Vámi se otevře hlavní vnitřní část.

V ní je umístěna veliká vířivka (34°), relaxační lehátka, několik druhů saun a restaurace. Lehátka si můžete obsadit jak chcete a dokonce si je můžete "rezervovat" položením ručníků na celý den. Zde omezení rezervace neplatí. Nutno podotknout, že z větší části je tato hlavní část prosklena a je v ní opravdu hodně teplo.

Nakonec Vás však čeká to nejlepší. Opravdu veliký zážitek, kterým je venkovní část. Tato část je stylizovaná do vesničky s krásnou přírodou kolem. Rybníček s rybami, potůček, velké množství opalovacích lehátek na krásně upravených trávnících, odpočinkové domečky (vypadají jako zahradní domek, ale bez přední části a je v něm umístěno lehátko pro dvě osoby a "záclonky" pro Vaše případné zatažení a užití si soukromí), spací místnosti a sauny (celkem 12).

Teplota saun je od 65° do 100°, přičemž nejvíce navštěvovaná na Ruská sauna. Ne jen, že má 100°, ale také v ní každou půlhodinu probíhá saunovací rituál (aufguss), kde, jako správný saunař, používáte ke šlehání březové metličky.

Ostatní sauny již nejsou tak plné a při naší sobotní návštěvě byly vždy max. tři osoby v sauně.

Další netradiční saunou (vyjma Ruské) je podle nás Himalájská. Najdete ji v zadní částí venkovního areálu a její specifikum spočívá v tom, že je po obvodu vystavena ze solných cihliček, má přední veliké panoramatické okno a ležíte v ní na větších solných krystalcích, které jsou vyhřáty na teplotu 55°. Jinak řečeno - místo písku na zemi je solný hrubý písek, který Vás nejen masíruje, ale i prohřívá Vaše tělo a do plic vdechujete zdravý slaný vzduch.

Poslední netradiční saunou je Gondelsauna. Jedná se o vyhlídkovou saunu. Vejde se do ní maximálně 18 osob a zážitkové saunování probíhá následovně: jednou za hodinu se sauna uzavře, vyjede s Vámi (na zvedacím rameni) do výšky 12ti metrů a jelikož je celá prosklená, saunování je spojeno i s vyhlídkou. Pokud nevydržíte se celých 15 minut saunovat, je možné i v této výšce odejít na malý balkonek, kde se ochladíte.

Saunovací rituály zde probíhají každých 15 minut. Abyste nezmeškali ten, kterého se chcete zúčastnit, k dispozici jsou letáčky s rozpisem těchto rituálů.

Kromě saun, naleznete venku i menší bazén s teplotou 31°a terasou na opalování. Dle informací z letáku, se od 1.8.2017 bude tato venkovní část ještě rozšiřovat a to o dámskou opalovací a relaxační terasu, Ruská sauna se zvětší, zvětší se i opalovací terasa a bude nově vybudována panoramatická klidová místnost. Máme se tedy na co těšit.

Závěrem

Tyto termální lázně doporučuji opravdu všem, kteří touží jak po celodenní relaxaci v saunovém světě, tak pro rodiny s dětmi. Výhodou je, že zatímco vy si budete užívat klidu a mála lidí v saunalandu, Vaše děti si to pořádně užijí ve zbylé části termálů a kdyby něco - mohou za Vámi bez problému přijít (my to udělali tak, že jedno dítě dostalo předplacený vstup do saun a kdyby se něco dělo, mělo možnost jít nám to oznámit).

Byť v sobotu v saunách byl opravdu klid a málo lidí, počet návštěvníků v zábavné části se po obědě hodně navýšil. Proto určitě plánujte návštěvu buď na pátek, a nebo jděte již od 9hodin, odpoledne nějak přežijete a večer, po 19 hodině, je již opět klid. Navíc večerní osvětlení, atmosféra i laser show určitě stojí za to, zůstat minimálně do 22.00hod.

Jedno mínus ale pro tyto termály mám. Byť jsou opravdu veliké a nebudete se v nich nudit, s jídlem je to tam hodně špatné. Nejprve jsme nechápali, proč cca 90% návštěvníků celých termálů má s sebou piknikové koše s jídlem, nebo krabičky - v době oběda jsme na to přišli. Nabídka je tak hodně malá a nepestrá, že si návštěvníci přinášejí jídlo a pití s sebou. Na druhou stranu, pokud jste zvyklí to takto dělat, věřte, že se na Vás nebude nikdo koukat "divně". Tak nějak to patří k těmto termálům....a navíc - je pravda, že udělat si na upraveném trávníku a lehátku v sauna světě piknik, tak to je zážitek, který jinde nenajdete.

Autor: Klára Hájek Velinská | karma: 13.36 | přečteno: 854 ×
Poslední články autora